If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | ВЕЧЕР НА “СНАИТЕ И СВЕКРВИТЕ”
8815
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-8815,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

ВЕЧЕР НА “СНАИТЕ И СВЕКРВИТЕ”

Категорија

Култура

Вчера во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш а во склоп на „Радовишкото културно лето 2014“, се одржа изложбата на Карикатури од меѓународниот конкурс „Невестинско поклонение“, преку која на хумористичен начин беше прикажан специфичниот традиционален однос помеѓу Снаите и Свекрвите.

 

Заради збогатување на овој настан, а со цел да се доловат семејната традиција и македонските обичаи за готвење, Центарот за култура „Ацо Караманов“ во соработка со општина Радовиш организираше „Натпревар во најдобар – заеднички приготвен специјалитет“.

 

На натпреварот беа изложени домашно изработените специјалитети – еден солен и еден благ специјалитет, заеднички подготвени од снаа и свекрва. По донесувањето на лице место, специјалитетите од страна на задолжените лица беа обележани со имињата на приготвувачите, а специјална комисија подоцна ги дегустираше и отцени.

 

Од страна на вредните домаќинки беа изработени и претставени традиционалните јадења кои потекнуваат од нашиот крај – зелник, погача, нишпеде, боден дедо и други сукани специјалитети, како и раванлија, к-днки, баклава и други благи специјалитети.

 

Комисија која ќе ги анализираше и дегустираше производите изврши избор на најдобрите, а беа доделени три награди: Најдобар заеднички специјалитет (снаа и свекрва), Најкреативни Снаа и Свекрва, и Најличен специјалитет .