If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | И  З  В  Е  С  Т  У  В  А  Њ  Е
17472
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17472,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

И  З  В  Е  С  Т  У  В  А  Њ  Е

Дата

March 18, 2020

Категорија

Вести, Известување, Соопштенија

Врз основа на законските одредби за утврдување на мерките за спречување на појава,внесување, рано откривање и спречување на ширењето и сузбивање на корона вирусот заради заштита на населението на општина Радовиш, градоначалникот на општината Герасим Конзулов во рамките на своите законски овластувања  ги реализира следните мерки и активности за превенција:

 

-Сите граѓани од општина Радовиш, кои доаѓаат од високо и средно ризичните држави, строго да се придржуваат кон Наредбата за спроведување на задолжителна самоизолација. за време на траење од 14 дена.

 

-МВР СВР Радовиш на дневна основа задолжително да доставува податоци за лицата кои се пристигнати од високо и средно ризичните држави и да врши постојана контрола за почитување на Наредбата за спроведување на задолжителната самоизолација.

 

-Во соработка со ЈП ,,Плаваја,, -Радовиш, се врши дезинфекција на улиците и контејнерите за собирање на смет.

-Се дезинфицираат просториите на образовните институции, градинките, културниот дом, библиотеката и др.

 

-Во соработка со Црвен крст организирани  се мобилни волонтерски екипи за достава на неопходни средства до ранливите категории на лица: стари, изнемоштени лица, лица со попреченост кои имаат потешкотии со движењето, со цел да им се овозможи секојдневно функционирање и да не се изложуваат на дополнителна опасност.

Помошта на мобилните екипи се состои од помош за набавка на намирници,подигање на лекови, достава до домовите и плаќање на сметки.

 

За помош од волонтерските екипи заинтересираните граѓани да се јават на следните телефонски броеви:

-072-277-177 Црвен крст општинска организација Радовиш

-075-309-370 Општиа Радовиш

Се молат граѓаните да не ги злоупотребуваат телефонските броеви.

 

-Општина Радовиш следејки ги препораките од Министерството за здравство,на огласната табла и електронски, објави телефони за контакти со стручните служби на општината.

 

-За секоја промена на ситуацијата во општината а во врска со пандемијата ке бидете навремено информирани

 

Со почит,

Градоначалник на општина Радовиш

Герасим Конзулов