If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | РАДОВИШ ДОБИ „УРБАН ЅИД“
11407
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-11407,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

РАДОВИШ ДОБИ „УРБАН ЅИД“

Спортско – рекреативниот центар “25-ти Мај”, денеска од младите луѓе и претставниците на локалниот младиснки совет од општината Радовиш беше претворен во урбан ѕид, на кој се испишуваа пораки за заштита на животната средина и се цртаа графити со позитивна тематика.

FOT_2063

Овие активности се дел од проектот на Агенцијата за млади и спорт, симболично наречен „Урбан ѕид“, чија цел е да даде поддршка на младата популација во изразување на нивната креативност во создавање на урбана уметност.

 

Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Марјан Спасески потенцираше дека многу често, цртањето графити се смета за вандализам, но кога постои точно одреден простор за нивно творење и презентација на креативниот ум и младешки став, тие се уметност која секогаш е позитивно перцепирана од очите на случајните минувачи.

FOT_2021

Овој проект, кој го реализира Агенцијата за млади и спорт е наменет за младите преку поддршката тие да се изразат на креативен начин, да се поттикнат да бидат креативни и пред сè преку можноста тие да имаат свој простор, кој од денес натаму ќе биде наменет за нивното креативно изразување. Проектов досега го реализиравме во десетина општини низ цела Македонија, а интересот се повеќе се зголемува, изјави Спасески.

 

Тој искажа надеж дека граѓаните и пред се младите луѓе позитивно ќе го прифатат проектот, чија основна цел е да се насочат младите својата креативност да ја насочат во позитивна насока и да се одвратат од идејата да пишуваат графити било каде и со било каква содржина.

-Напротив, основната замисла на проектот е младите преку исцртување на графитите да ги искажат своите позитивни мисли и да испратат позитивна порака до сите чинители во општеството, заклучи Спасески

FOT_2006 На настанот присуствуваше и градоначалникот на Радовиш, Сашко Николов кој ја поздрави акцијата на Агенцијата за млади и спорт и информираше дека општината ќе определи дополнителни локации за креативно творење на младите.