If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | Календар на манифестации
8123
page-template-default,page,page-id-8123,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

Календар на манифестации

 

 

    Информации за културните манифестации кои традиционално се одбележуваат секоја година во општина Радовиш

 

 

Културни манифестации 

 

 • 19-ти Јануари, Водици Традиционално одбележување на православниот празник со фрлање на крстот.
 • Март, Манифестација „Мартинки“ Оваа манифестација повторно се обновува во општина Радовиш после неколкугодишна пауза а е со цел да се изврши поврзување помеѓу традицијата и древниот македонски обичај за правење на Мартинки како симбол на доаѓање на пролетта и одбележување на Меѓународниот ден на жената и мајката 8-ми Март.
 • 21-ви Март – Ден на пролетта, еколошка акција наречена „Македонија земја на цвеќето-Земја на розата“, садење на Рози на јавни зелени површини.
 • 1-ви Април, Манифестација „Априлијада“ Традиционален детски маскенбал со културно уметничка програма.
 • Април, Велигден – Традиционалните фолклорни фестивали: „Велигденски средби“ и „Гајда Фест“ . „Велигденски средби“ е Интернационален фолклорен фестивал кој  претставува значајна манифестација која е подржана и од Министерството за култура.
 • 9-ти Мај, Победа на фашизмот и ден на Европа – Манифестација „Европски ден во Радовиш“, со дневна програма на плоштадот „Св.Спасо Радовишки“.
 • Јуни , Св.Троица – Меѓународен фолклорен фестивал „Оро Весело“ кој се одбележува традиционално повеќе од 10 години и е подржан од Министерството за култура.
 • 10-ти Јуни, Ден на културата во Македонија – Културно уметничка програма, Центар за култура „Ацо Караманов“.
 • Радовишко Културно Лето & Топол културен бран. Богата културно уметничка програма во соработка со Центарот за култура „Ацо Караманов“, исполнета со бројни концерти, театарски претстави, ликовни колонии, промоции, поетски читања и др.
 • Август, Манифестација „Св.Спасо Радовишки“ Одбележување на Патронот и заштитник на градот Радовиш – Св.Спасо Радовишки со богата тридневна програма исполнета со Богослужби, Духовна академија, Литија и спектакуларен концерт.
 • Јуручки Фестивал  Манифестација за одбележување на долгогодишната традиција на Јуручкото население во општина Радовиш.
 • 8-ми Септември, Ден на независноста на Р. Македонија – Културно уметничка програма, Центар за култура „Ацо Караманов“.
 • 21-ви Септември, Ден на мирот – Манифестација „Слобода без крај“ традиционален мировен марш и културно уметничка програма на плоштадот Св.Спасо Радовишки.
 • 23-ти Октомври, Ден на Македонското револуционерно движење – Културно уметничка програма, Центар за култура „Ацо Караманов“.
 • 6-ти Ноември, ден на ослободувањето на градот Радовиш,  збогатена културно забавна програма, доделување на годишни признаниjа и плакети.
 • Караманови поетски средби“. Карамановите поетски средби е најзначајната културна манифестација во Радовиш со традиција преку 40 години. Таа се организира во чест на поетот кој е автор на повеќе од 2000 стихови и еден недовршен роман а во Македонската книжевна критика и историја го вреднуваат како прв модернист во македонската поезија.
 • Манифестација „САМУН ем ТАТЛИЈА“ – Манифестација каде што се претставени најпознатите традиционални јадења кои изворно потекнуваат од општина Радовиш и сето тоа пропратено со културно-забавна програма. Во иднина се очекува оваа манифестација да претставува бренд на самата општина.
 • Новогодишна програма за дочек на новата година. Културно забавна програма на плоштадот „Св.Спасо Радовишки“. Традиционално одбележување на дочекот на новата година пропратенно со концерт на естрадни уметници  и  друга забавна програма.

 

 

 * Термините на одржување на манифестациите може да претрпат измени