If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | Спорт
8133
page-template-default,page,page-id-8133,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

Спорт

Првите спортски активности во oпштина Радовиш датираат уште од многу поодамна, при што се забележани низа спортски остварувања како и организација на бројни спортски манифестации.

Денес ,со враќањето на стариот сјај на спортскиот храм – Спортскиот рекреативен центар „25-ти Мај“, која секако претставува причина повеќе за спортско задоволство, како и со обновувањето на градскиот фудбалски стадион се подига спортската свест особено кај младите а со тоа се отвара и се поголема можност за спортски активности како поединечно така и екипно, исто така можноста за спортување и рекреација нудат и новоизградените тениски и мултифункционални игралишта низ населените места во општината како и во самиот град.

 

Во Општина Радовиш се регистрирани и дејствуваат голем број на спортски клубови:

 

 • Фудбалски клуб „Плачковица”
 • Ракометен клуб „Радовиш”
 • Кошаркарски клуб „Радовиш”
 • Боречки клуб „Јака Бучим”
 • Џудо клуб „Сенсеи”
 • Триатлон клуб „Елан”
 • Триатлон клуб „Анада”
 • Велосипедски клуб „Свиок”
 • Мото клуб „Џинка”
 • Пингпонгарски клуб „Радовиш”
 • Алпинистички клуб „Плоча”
 • Риболовен клуб „Крап”
 • Стрелачки клуб „Бучим”
 • Лов и траперство „Готен”
 • Карате клуб „Бучим-Феникс”
 • Карате клуб „Тигар”
 • Савате клуб „Гард”
 • Клуб за тајландски бокс „Мау Таи-Комбат”
 • Здружение за боди билдинг и фитнес „Мускулна уметност”
 • Планинарско друштво „ПАОК Бел Камен”
 • Фудбалски клуб „Готен”
 • Фудбалски клуб „Извор”
 • Фудбалски клуб „Бобовец
 • Фудбалски клуб „Изведен”
 • Фудбалски клуб „Бунарџик”
 • Фудбалски клуб „Јака”

 

Вреди да се спомене дека во 2013 година, после 15 години беше возобновена Општинската фудбалска лига, а исто така беше формирана и училишната Футсал лига за основните училишта.

Покрај наведените спортски и спортско-рекреативни клубови, постои и единствениот регистриран училишен спортски клуб при училиштето Крсте П.Мисирков, но во постапка на регистрација се и други спортски клубови.

 

Со завршувањето на изградбата на училишните спортски сали во склоп на О.У. Крсте П.Мисирков, О.У. Орце Николов, како и со веќе изградените повеќенамески игралишта низ населените места и во склоп на ООУ Никола Карев, а исто така и Тениските игралишта се очекува се повеќе масовниот спорт во општина Радовиш да зема замав а со тоа и да се изградат поединци и спортски клубови кои се надеваме дека ќе постигнат како национални така и меѓународни успеси.