If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | АПЕЛ ЗА ЗАШТИТА ОД ПОЖАРИ НА ОТВОРЕН ПРОСТОР
19176
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19176,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

АПЕЛ ЗА ЗАШТИТА ОД ПОЖАРИ НА ОТВОРЕН ПРОСТОР

Дата

March 29, 2022

Категорија

Вести, Известување

Апел за заштита од пожари на отворен простор

Територијата на нашата држава се соочува со зачестеност на полски и шумски

пожари кои се помогнати од зголемувањето на температурите и сушниот период, а човечкиот фактор е посочен како причинител на истите, кои освен што ја загрозуват животната средина се закануваат и по животот на граѓаните.
Општина Радовиш,  упатува предупредување  и апел до сите лица кои работат или се движат на отворен простор,особено на земјоделците кои интензивно се подготвуваат за пролетна сеидба и се палат отпадоци и стрништа на нивите:

 

  • Да не се пали оган на отворен простор и на необезбедени места
  • Да не се палат стрништа, земјоделски и други површини
  • Да не се врши палење на отпад и друг горлив материјал
  • Да не се фрлат отпушоци од цигари и догорчиња.

Доколку се забележи пожар на отворен простор, граѓанска должност на секој граѓанин е најбрзо што може да го пријави во надлежните институции. Од брзината и точноста на информациите зависи и успехот на акцијата за гасење и контрола на пожарот.
Доколку се затекнати лица кои палат оган на отворен простор, односно предизвикуваат пожари поради палење на стрништа, истите ќе подлежат на високи законски санкции.

 

 

Во случај на пожар јавете се на следните телефони:

192- Полиција

193 ТППЕ –Територијална противпожарна единица

195 -РЦУК –Регионален центар за управување со кризи

635-397 –ТППЕ Радовиш

634-105 – ОВР Радовиш

632-274 – РЦУК Радовиш

617-700 – Општина Радовиш