If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | АПЕЛ
14878
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-14878,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

АПЕЛ

Дата

September 06, 2018

Категорија

Вести, Известување, Соопштенија

Се позачестена е појавата на палење на депонијата во Радовиш а нашите неофицијални сознанија дека истата се пали намерно од лица кои  остваруваат лична заработка и  се ангажирани од страна на овластени откупувачи на отпад, за нивни потреби и од други лица.

 

Имајки во предвид  дека ЈП Плаваја која го депонира отпадот  во овој момент не располага со ресурси за поголема контрола на влез излез  и неовластено присуство на лица на просторот на депонијата и каква штета се нанесува на здравјето на граганите бараме од од институциите на системот во општината (МВР-ПС Радовиш, ДЗС-Дирекција за заштита и спасување, ЦУК-Центар за управување со кризи, Шумска Полиција, ЈП Македонски шуми-ПОС Плачковица Радовиш) согласно нивните законски надлежности и можности да ,вршат контрола и евидентирање на лицата кои неовластено се присутни и се можни предизвикувачи на палењеето на градската депонија, исто така во рамките на нивните ингеренции и надлежност да извршат контрола на отпадите каде што се откупува отпаден материјал и утврдат дали има отпаден материјал кој што е по потекло од градската депонија.

 

Потребно е горенаведените субјекти да се подготват за превентивно спречување на вакви девијантни појави, не само на депониите туку и на шумите и пасиштата во овој сушен период, како би го спречиле понатамошното палење на депонијата, да не се предизвикаат пожари на отворен простор и да го заштитиме населенито од штетни последици.

 

 

                                                                                                                                Општина Радовиш