If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | ОДРЖАНИ „45 КАРАМАНОВИ СРЕДБИ“
15261
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15261,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

ОДРЖАНИ „45 КАРАМАНОВИ СРЕДБИ“

Дата

November 26, 2018

Категорија

Вести, Култура

И оваа година, Радовиш го славеше ликот и делото на на големиот поет – македонскиот Рембо – Ацо Караманов. Центарот за култура Ацо Караманов во соработка со ОНБ Браќа Миладиновци Радовиш и Друштвото на писателите на Макеоднија го реализираа 45 издание на „Карамановите поетски средби“во чест.
Во деновите 22, 23 и 24 Ноември 2018 г.

 

Радовиш блескаше од убавина и беше факел на поезијата и уметноста преку богатата програма во која на еден мултимедијален начин – со спој на сите уметности се чествуваше ликот и делото на младиот македонски гениј – Ацо Караманов. Како што е општо познато Ацо Караманов, херојски загинал на 9 Октомври 1944 година на само 17 години храбро, борејќи се за слободата на Макеоднија.
Тој е првиот модерен македонски поет, којшто особено вао македонската модерна поезија ги внесува симболизмот и експресионизмот.

 

Во програмата на средбите учествуваа триесетина уметници и поети – членови на ДПМ и гости од неколку балкански земји и тоа еминентните пистаели од Црна Гора: Родољуб Чориќ и Татјана Вујовиќ Костиќ, познатата поетеса Роза Бојанова од Бугарија, којашто е преведувана и во Македонија, потоа извонредната кантавторка од Софија – Лили Друмева од Република Бугарија, како и поетесата од Словенија – Соња Цекова Стојаноска.

 

Тие се претставија со врвни уметнички дела и креации. На централната манифестација на 23 Ноември бешедоделана и наградата за најдобра поетска книга по распишаниот анонимен конкурс од страна на средбите. Во конкуренција од 40 поетски ракописи стигнати под шифра до Советот, овогодишен добитник на наградат Карманов е поетесата од Словенија со македонско потекло Соња Цекова Стојаноска за стихозбирката „Разгранети мисли во пајажина„.

 

Во најтесен избор влегоа и стихозбирките на поетите: Даниела Андоновска Трајковска со поетскиот ракопис „Клонирана несоница„, Сузана Мицева со „Ѕидините отаде животот„ и Михајло Свидерски со петскиот ракопис „Граници„. Советот на средбите за сите нив обезбеди вредни награди и признанија.

 

43 карманови поетски средби ги поздрави претседателката на Друштвото на писателите на Македонија Соња Стојменска – Елзесер, а на Поетскиот мозаик настапија и настапија петнаесетина врвни македонски писатели 0- членови на ДПМ: Михаил Ренџов, Стојан Тарапуза, Ивица Џепароски, Христо Петрески, Борче Панов, Кристина Николовска, Вања Изова Велева, Игор Крајчев, кантавторот Јовица Илиќ, Даниела Андоновска Трајковска и Марина Мијаковска, а настапија и писателот Александар Прокопиев, како и погореспомантите поети од странство.

 

Во рамките на програмата беше доделена и наградат „Карманов„ на Соња Цекова Стојаноска од страна на секретарот на општина Радовиш Драги Стојанов, а беа одржани и повеќе книжевни портрети. Во овој контекст на прогрмата, на радовишката публика и беа преставени поетите Марина Мијаковска за која зборуваше Христо Петрески, а потоа беше преставен и тој од страна Марина Мијаковска. Овојпат тие беа преставени како поети за деца, а имаа и средба со триесетина млади поети од сите училишта во општина Радовиш, коишто исто така се преставија со по една своја песна.

 

Исто така бера преставен и легендарниот Михаил Ренџов, којшто е и еден од основачите на Карамановите поетски средби. За неговото импознатно творештво зборуваше Кристина Николовска, а по оовј книѓевен портрет беше преставена и една од најуспешните млади пистаели во Република Македонија – Фросина Пармаковска. За нејзиниот роман Одбројување зборуваше Мишел Павловски.

 

На крајот од книжевните преставувања беа преставени и поетите – гости од странство Родољуб Чориќ, Татјана Вујовиќ Костиќ од Црна Гора, поетите од Бугарија – Роза Бојанова од Бургас и Лили Друмева од Софија, како и поетесата Соња Цекова Стојаноска од Словенија.

 

Генерален покровител на 45 Караманови поетски средби беше градоначалникот на општина радовиш – Герасим Конзулов, а манифестацијата ја поддржаа Министерството за култура на Република Македнија (во најголем дел), како и и ОНБ „Браќа Миладиновци„ од Радовиш и рудникот Бучим, којшто традиционално го финансира печатењето на наградената книга по конкурсот за наградата „Караманов„.

 

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА