If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | ОТВОРЕНА ЧЕТВРТАТА ПО РЕД „МЕЃУНАРОДНА РАДОВИШКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА СВ.ГЕОРГИЈА 2019“
16176
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16176,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

ОТВОРЕНА ЧЕТВРТАТА ПО РЕД „МЕЃУНАРОДНА РАДОВИШКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА СВ.ГЕОРГИЈА 2019“

Дата

June 11, 2019

Категорија

Вести, Култура

Како дел од програмата на јубилејот „1000 ГОДИНИ РАДОВИШ“, денес 10.06.2019 год. (Понеделник), во Центарот за култура „Ацо Караманов“ на свечен начин беше отворена четвртата по ред „Меѓународна радовишка ликовна колонија Св.Георгија 2019“.

 

Под покровителство на општина Радовиш, а во организација на Друштвото на ликовни уметници од Радовиш „РАДА“, на оваа меѓународна колонија учество ќе земат повеќе од 20 врвни ликовни уметници. Од странство ќе учествуваат уметниците: Махпејкев Јунсел и Нурхан Јунсел од Турција, Олга Панкина и Ирина Черњавски Шантиќ од Русија, Динко Ненов, Теодора Петрова, Стојан Лазаров и Данчо Глигоров од Бугарија, Иван Вања Милановиќ од Србија. Од нашата земја своите ликовни креации во рамките на колонијата ќе ги создаваат академските сликари: Миќи Трендафиловски, Христина Стојчевска, Драги Хаџиниколов, Горан Боев, Новица Трајковски и Андријана Мациев како и уметниците од ДЛУР РАДА од Радовиш: Коцев Душан, Тарабунов Крсте, Крстев Маријан и Поцева Зорица.

 

Меѓународната колонија ја отвори Секретарот на општина Радовиш Драги Стојанов, посакувајќи им срдечно добредојде и пријатен престој на сите уметници во Радовиш. Отварањето го збогатија и прекрасните звуци отсвирани од нашите музичари Тоше Поплазаров и Мартина Газепова.

 

Веднаш потоа беше отворена изложбата на познатата македонска академска сликарка Андријана Мациев, за која зборуваше поетот Борче Панов истакнувајќи дека се работи за врвен графичар.

 

Ликовната колонија ќе се реализира на манастирскиот комплекс „Св.Георгија“ во с.Ораовица а ќе биде отворена до 16-ти Јуни кога е предвидено нејзино свечено затварање, при што сликите ќе бидат изложени за време на празнувањето на денот на ослободувањето на општина Радовиш, 6 ти Ноември.