If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | СРЕДБА СО ПЕНЗИОНЕРИТЕ КОИ УЧЕСТВУВАА НА ФЕСТИВАЛ ВО СЛОВЕНИЈА
11094
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-11094,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

СРЕДБА СО ПЕНЗИОНЕРИТЕ КОИ УЧЕСТВУВАА НА ФЕСТИВАЛ ВО СЛОВЕНИЈА

Дата

November 02, 2015

Категорија

Култура

Градоначалникот Сашко Николов денеска оствари средба со претставници од  Здружението на пензионерите на Радовиш и Конче кои учествуваа на фестивал во Словенија.

 

 

На заедничката средба Градоначалникот Сашко Николов беше запознаен со учеството на членови од Здружението на пензионерите на Радовиш и Конче на 15-тиот Фестивал на третата животна доба во Љубљана, Република Словенија.

 

Дваесет и шест пензионери од Радовиш и Конче заедно со претставници од Македонска Каменица и Скопје учествуваа на овој настан кој беше потпомогнат од локалната самоуправа и Градоначалникот Николов.

 

Градоначалникот им честита за остварените успеси во Љубљана и посака уште вакви успеси и плодна работа. Ваквите настани може да придонесат за поголема активност и ангажираност на лицата од трето доба особено што Европската унија има посебни програми за активно стареење.

 

,„Овој настан се орджува по 15-ти пат и во истиот се содржани повеќе области, од кои за нашето здружение и претставници најважни беа меѓународните конференциии и културно-уметнички содржини, а имаше и саем на производи потребни за луѓето од трета доба, многу предавања и едукативни работилници за сите возрасти па и деца од градинка. Слоганот на Фестивалот беше „СИТЕ СМЕ ЕДНА ГЕНЕРАЦИЈА“. Во смисла на на наводите беа одржани над 70 занимливи и корисни предавања. На меѓународните конференции учествуваа претседателот на СЗПМ, Драги Аргировски, д-р Андреја Наумовски и д-р Илија Глигоров. На темата „КАКО АКТИВНО ДА СТАРЕЕМЕ“ претседателот Аргировски имаше запазен реферат.,, рече Јордан Костадиновски претседател на ЗП ,,Радовиш и Конче,,.

 

Истотака учеството во културно-уметничкиот дел на ЗП Радовиш и Конче беше со забележително голем успех и одличен прием од посетителите. За прв пат на странско друштво беше дозволено да оствари шест настапи во текот на два дена на Фестивалот.